Większość z nas nie może sobie wyobrazić wigilijne wieczerzy bez dzielenia się opłatkiem. Ten biały, cienki kawałeczek chleba bardzo dużo symbolizuje, bowiem chleb przecież jest jednym z głównych symboli szczęścia oraz dobrobytu. Taka tradycja narodziła się dawno temu, ponieważ już w początkowych latach chrześcijaństwa, gdzie była symbolem duchowej komunii. Z upływem czasu zaczęto opłatki zanosić do swoich domów, dla osób jakie z różnego powodu nie mogły uczestniczyć we mszy, aby stać się w pewnym momencie jednym z ważniejszych symboli Bożego Narodzenia.
Jak okazuje się obecnie praktykowanych nie tylko w Polsce, lecz również między innymi we Włoszech, na Słowacji w Czechach. Same oplatki mają postać bardzo cienkich chlebowych płatków. Przeważnie ich kolor jest biały, ale można też znaleźć w sprzedaży wersje kolorowe, wypiekane dla bydła. Nasza tradycja nakazuje, żeby na wigilię łamać się opłatkiem białym, i to takie właśnie pojawiają się przeważnie na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robione są jedynie z białej mąki i wody, bez żadnych dodatków.
Z wymieszanej porządnie masy formuje się cienkie płatki, które wypiekane są następnie przez dwie minuty w piecu, a potem cięte oraz pakowane. Produkcja opłatków odbywa się przez okres całego roku, lecz największe jej natężenie przypada na okres między wrześniem a grudniem. Normalne opłatki można dostać we wszystkich sklepach, a jeżeli ktoś będzie chciał mieć je poświęcone, to wybrać się po nie musi do jakiegoś kościoła.
+Tekst Sponsorowany+